Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Γνωρίζετε ότι ...



  Γνωρίζετε ότι ... Πολιτική οικονομία - Έμμεση βία. Εκουαδόρ και Παναμάς: Βίοι παράλληλοι και νεοφιλελεύθεροι, Δεκέμβριος 2014[1].

Χριστόφορος Γεωργόπουλος. 

     Το 1979, ο Χάιμε Ρολντός Αγκιλέρα εκλέγεται πρόεδρος του Εκουαδόρ. Τυπικός νασιοναλιστής, επιδίωκε προστασία του πετρελαίου, διανομή μέρους των κερδών στον λαό του, διπλασιασμό της αγοραστικής δύναμης και του μισθού των εργατών. Ακριβώς ό,τι αντιτίθετο στην θρησκεία του νεοφιλελευθερισμού. Παρά τις απειλές των “economic hitmen”, ο Ρολντός ήταν αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αυτοδιάθεση του Εκουαδόρ απέναντι στον παρεμβατισμό των ΗΠΑ και τα οικονομικά αρπακτικά. Στις 24-5-1981 θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φωνές για δολοφονία θα ακολουθηθούν από έρευνα μίας εβδομάδας και η υπόθεση θα κλείσει ως δυστύχημα. Όσοι υποστήριζαν πιο ένθερμα την εκδοχή της εκτέλεσης θα βρουν με την σειρά τους τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικά δυστυχήματα.
     Την ίδια περίοδο στον Παναμά κυβερνούσε ο Ομάρ Χερέρα Τορίχος, ένας de facto, μη εκλεγμένος ηγέτης που πάντως σεβόταν απόλυτα την λαϊκή βούληση και υποστήριζε σε σθένος την αυτοδιάθεση της χώρας του, δηλώνοντας πως «θα πεθάνουμε για να ανεξαρτητοποιηθεί η πατρίδα μας». Ήδη από το 1964 ο Παναμάς απαιτεί την κυριότητα της διώρυγας, την οποία το 1904 είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ.  Στο μεσοδιάστημα ξεσπούν ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Το 1976 ο Reagan θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τον Τορίχος, με το γνωστό επιχείρημα του φιλοκομμουνισμού, ενώ στην αδύναμη χώρα του Παναμά θα δει άλλη μία απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σπουδαίος πολιτικός ο Reagan. Όμως το ταλέντο του στην τρομοκρατία και την κατασκευή φανταστικών εχθρών δεν θα εκτιμάτο ακόμη και έτσι τον Ιανουάριο του 1977 πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί ο διαλλακτικός Τζίμι Κάρτερ. Την ίδια χρονιά ο Παναμάς αναλαμβάνει την κυριότητα της διώρυγας, μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1981 ο Reagan θα ανέβει στην εξουσία. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31-7-1981, ο Τορίχος θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν ο δεύτερος πρόεδρος χώρας της Λατινικής Αμερικής που αντιστεκόταν στον επεκτατικό νεοφιλελευθερισμό των ΗΠΑ και σκοτωνόταν μέσα σε τρεις μήνες σε ένα πανομοιότυπο αμφιλεγόμενο «ατύχημα». Λέγεται πως, λίγο πριν τον θάνατο του είπε στον «οικονομικό εκτελεστή»: «Αν συμφωνήσω με αυτά που μου προτείνετε θα γίνω πλούσιος. Αλλά εγώ θέλω να βοηθήσω τους φτωχούς της χώρας μου».
     Αργότερα, ο “economic hitmanJohn Perkins θα αποκάλυπτε πως τόσο ο Ρολντός όσο και ο Τορίχος είχαν προμελετημένα δολοφονηθεί από τα “τσακάλια” της CIA με βόμβες τοποθετημένες στα αεροπλάνα τους.


[1] Τα στοιχεία που παρατίθενται βασίζονται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Η Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου”, παραγωγής 2007.

 

Ελλάδα. Κοινωνικά. Γκράφιτι στις φυλακές Αυλώνα. 

380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι συμμετέχουν στο Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Δεκέμβριος 2014 ( Κοσμαδοπούλου Ευαγγελία, Τσάλη Χριστίνα)
Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα αριθμούνται περίπου 380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι. Φέτος, πραγματοποιήθηκε το Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα που είχε θέμα «Ζωγραφική Τοίχου» και έγινε δεκτό με χαρά από τους μαθητές-κρατούμενους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον  τους, δεδομένου του ότι ήταν μια ευκαιρία για αυτούς να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να δώσουν χρώμα και ζωή στο μουντό γκρι των τσιμεντένιων χώρων της φυλακής.
Σε αυτό το Πρόγραμμα συμμετείχαν εικοσιτρείς νέοι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι  συνέπραξαν με κρατούμενους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα με αποτέλεσμα 1000 τ.μ. τοίχου των χώρων αυτών να καλυφθούν από γκράφιτι που εκφράζουν με χρώματα και σχέδια τις σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες τους και τα συναισθήματά των νέων.
Πηγή:http://www.ekkna.net/index.php/drastiriotites-ekdiloseis/36-grafiti-stis-fylakes-avlona

 

Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα. Κοινωνικά. Πώς Είναι η Ζωή Ενός Οροθετικού στην Ελλάδα;

Δεκέμβριος 2014 (Επιλογή: Κοσμαδοπούλου Ευαγγελία , Τσάλη Χριστίνα)

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η επιστήμη της ιατρικής και η κοινωνία έχει προχωρήσει, το επίπεδο κοινωνικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης παρέμεινε κολλημένο στο 1984. Οι οροθετικοί εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις που διαπερνούν όλο το φάσμα της ζωής τους με αποτέλεσμα το στίγμα να γίνεται πιο σκληρό από την ίδια την ασθένεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 1984 μέχρι και τις 31 Οκτώβριου 2014 είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα 14.288 λοιμώξεις με τους 3.638 φορείς να έχουν εκδηλώσει AIDS και τους 6.850 να υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 2.471. Συγκριτικά με την τριετία 2011-2013 για πρώτη φορά φέτος καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων, αφού το 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HV ανά 100.000 άτομα, ενώ το 2014 ο ρυθμός εμφάνισης έχει πέσει στο 5,9 ανά 100.000.

Πηγή:Vice Πώς Είναι η Ζωή Ενός Οροθετικού στην Ελλάδα;,  http://www.vice.com/gr/read/deite-to-tetarto-epeisodio-tis-seiras-beyond-gender-greece-vice

 



Γνωρίζετε ότι… Διεθνή. Κοινωνικά. Πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου του Ο.Η.Ε για τα Ναρκωτικά & το Έγκλημα αναφέρει αύξηση της εμπορίας παιδιών.


Στις 24 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε η Παγκόσμια Έκθεση του 2014 για την Εμπορία Ανθρώπων. Σύμφωνα με την έκθεση, 1 στα 3 καταγεγραμμένα θύματα της εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί - μια αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2010. Σε αναλογία φύλου, 2 στα 3 παιδιά θύματα είναι κορίτσια και, μαζί με τις γυναίκες, αποτελούν το 70% του συνολικού διακινούμενου πληθυσμού παγκοσμίως.
Σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή, η διακίνηση παιδιών συνιστά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, εφόσον το 62% των θυμάτων εμπορίας είναι παιδιά.
Όπως τονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Yury Fedotov, δεν υπάρχει χώρα όπου μπορεί κάποιος να είναι ασφαλής από τα δίκτυα της εμπορίας ανθρώπων. Υπάρχουν 152 χώρες προέλευσης και 124 χώρες προορισμού, ενώ καταγράφονται πάνω από 510 ρεύματα διακίνησης ανά τον κόσμο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης, πως τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μόνο τα περιστατικά που έρχονται εις γνώσιν των εθνικών αρχών. Η πραγματική εικόνα της σύγχρονης δουλείας είναι πολύ χειρότερη, κατά τον κ. Fedotov.
Όσον αφορά τη μορφή της εκμετάλλευσης, παρατηρούνται διακυμάνσεις ανά περιοχή. Τα θύματα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία διακινούνται με κύριο σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό η εξαναγκαστική εργασία[1] κινεί την αγορά. Στην Αμερική και οι δύο παραπάνω μορφές συναντώνται εξίσου. Περίπου το 35% των καταγεγραμμένων θυμάτων για εξαναγκαστική εργασία είναι γυναίκες.
Τα περισσότερα ρεύματα διακίνησης ανθρώπων είναι διαπεριφερειακά, με την υπερηπειρωτική διακίνηση να επηρεάζει κυρίως τις πλούσιες χώρες. Πάνω από 6 στα 10 θύματα έχουν περάσει τουλάχιστον ένα εθνικό σύνορο.
Η συντριπτική πλειονότητα των διακινητών (72%) είναι άνδρες και πολίτες της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Η Έκθεση δίνει έμφαση στην ατιμωρησία, η οποία παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα: 40% των χωρών καταγράφουν ελάχιστες ή καμία καταδίκες. Ακόμη, τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει συμβεί κάποια αξιόλογη αύξηση στις απαντήσεις της ποινικής δικαιοσύνης στο εν λόγω έγκλημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού παραμένει ευάλωτη ενάντια στους παραβάτες.
Τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων είναι η μη συμμόρφωση των εθνικών νομοθεσιών με τα διεθνή πρότυπα. «Αυτό πρέπει να αλλάξει» προσθέτει ο κ. Fedotov. «Κάθε χώρα πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα και το πρωτόκολλο και να δεσμευθεί στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεών τους».

Πηγή: United Nations Office on Drugs and Crime, “Trafficking in children on the increase, according to latest UNODC Report”, http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/2014/November/trafficking-in-children-on-the-increase--according-to-latest-unodc-report.html?ref=fs1


Όλγα Παναγιωτοπούλου
Μεταπτυχιακό Εγκληματολογίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο



[1] Συμπεριλαμβανομένων: τομέα μεταποίησης, κατασκευαστικού τομέα, οικιακής εργασίας, και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.



Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη. Ελλάδα. Κοινωνικά. Διακίνηση ηρωίνης με λεωφορείο που μετέφερε ποδοσφαιρική ομάδα.
Το κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης, από την Τουρκία στην Αλβανία μέσω Ελλάδας, χρησιμοποιούσε οδηγούς τουριστικών λεωφορείων για τις μεταφορές των ναρκωτικών. Στην τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μια Αλβανική ομάδα ποδοσφαίρου είχε ταξιδεύσει στην Τουρκία για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα, με τουριστικό λεωφορείο. Ο οδηγός του λεωφορείου κατά την επιστροφή, τοποθέτησε μεταξύ των αποσκευών των ποδοσφαιριστών, σακβουαγιάζ που περιείχαν περίπου 20 κιλά ηρωίνης.                                Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής έγιναν αποδέκτες πληροφοριών για τις παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος και κατάφεραν μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση να συλλάβουν δύο από τα μέλη του και να κατάσχουν την σημαντική ποσότητα της ηρωίνης.               Οι μεταφορές γίνονταν κατ’ επιλογή, όταν τα λεωφορεία μετέφεραν αποστολές, συλλόγους και πρόσωπα, που θα κινούσαν όσο το δυνατόν λιγότερες υποψίες για ενδεχόμενη διενέργεια ελέγχου. Σημειώνεται ότι στην τελευταία περίπτωση δεν έχει προκύψει κάποια εμπλοκή υπευθύνων ή μελών της Αλβανικής ποδοσφαιρικής ομάδας στη διακίνηση της ηρωίνης.


Πηγή: Σπυρόπουλος Π., «Διακινούσαν ηρωίνη με λεωφορείο που μετέφερε... ποδοσφαρική ομάδα!», http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/diakinousan-irwini-me-lewforeio-pou-metefere-podosfairiki-omada




Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη. Γνωρίζετε ότι ... Κοινωνικά. "Πεθαίνουμε από φυματίωση". Αθήνα, Νοέμβριος 2014.

Τραγικά επικίνδυνες είναι οι συνθήκες στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, το γνωστό ως «Κολαστήριο». Τα κρούσματα της φυματίωσης έχουν αυξηθεί, ενώ πολλοί κρατούμενοι πέθαναν, χωρίς κάποιος να εξηγήσει τα αίτια του θανάτου τους. Μαρτυρίες αποκαλύπτουν, «Έχουμε σίγουρα δύο νεκρούς κάθε μήνα. Το τελευταίο τετράμηνο πέθαναν πέντε κρατούμενοι» «Όσους κολλάνε φυματίωση τους πηγαίνουν στην απομόνωση για τρεις μήνες. Μετά επιστρέφουν στα κελιά και δεν ξέρουμε αν είναι καλά ή όχι.  Δεν υπάρχουν γιατροί. », «Οι συνθήκες παραμένουν τραγικές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ένα κρούσμα φυματίωσης. Και κάθε μήνα έναν με δύο νεκρούς. Βέβαια, 10' πριν πεθάνουν τους μεταφέρουν σε δημόσιο νοσοκομείο για να μην πουν ότι πέθαναν εδώ μέσα. Συμβαίνει και αυτό».

Πηγή: enikοs.gr, «"Πεθαίνουμε από φυματίωση" καταγγέλλουν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο enikos.gr», http://www.enikos.gr/society/273489,Pe8ainoyme_apo_fymatiwsh_kataggelloyn_.html




Γιώργος Γιακουβάκης και Καλογεράκη Κατερίνα. Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα. Κοινωνικά. Τα ΜΑΤ καταστέλλουν την πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας. Νοέμβριος 2014.

Εντολές να εμποδίσουν με κάθε μέσο τις συνελεύσεις των φοιτητών φαίνεται πως είχαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες χτύπησαν φοιτητές που συγκεντρώνονταν στο Πολυτεχνείο μετά την πολυάριθμη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας (13-12-14).
          Στο παρακάτω
link μπορείτε να δείτε το βίντεο όπου εμφανίζονται άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν εγκλωβισμένους φοιτητές αφού πρώτα έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης ανάμεσα στο κόσμο:
Οι δύο φοιτητές της Νομικής, Γιάννης και Κώστας, που τραυματίστηκαν άσχημα εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ δήλωσαν τα εξής: «Ο κ. Φορτσάκης επέλεξε για ακόμα μια φορά να κάνει “lock out” στη σχολή φέρνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να περικυκλώσουν τα κτίρια της Πρυτανείας και το κτίριο της Νομικής Αθηνών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί ώστε να πουν το πιο απλό και κατανοητό πράγμα. Ότι στις σχολές θα έπρεπε να υπάρχουν φοιτητές και όχι Ματατζήδες. Δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας οι φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, η οποία κατέληξε σε αυτό που βλέπετε μπροστά σας, στο να προπηλακίζονται φοιτητές μερικές μέρες πριν το Πολυτεχνείο. Εγώ βρισκόμουν σε ένα σημείο λίγο πιο κάτω από τη συγκέντρωση, δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκείνη τη στιγμή μιλούσα στο τηλέφωνο έχοντας πλάτη τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η επίθεση μου έγινε από πίσω. Στην αρχή δέχτηκα γρονθοκοπήματα και κλωτσιές και στη συνέχεια αφού έπεσα κάτω δέχτηκα και επίθεση με γκλομπ στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μου κάνουν τρία ράμματα και τώρα περιμένω να μεταφερθώ και στο οφθαλμολογικό. Για τον κ. Φορτσάκη είναι πιο εύκολο να κάνει αντιπαράθεση στην τηλεόραση, γιατί με τους φοιτητές ο διάλογος για εκείνον σημαίνει ΜΑΤ.», είπε ο Γιάννης.                                                                                              «Το θέμα είναι ότι τα ΜΑΤ επέλεξαν να επιτεθούν αναίτια και απρόκλητα. Σήμερα το πρωί εντελώς τυχαία δεν είχαμε θύματα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές, με γροθιές και μπουνιές, άρα το ότι σάπισαν τον κόσμο στο ξύλο δεν είναι τυχαίο. Όταν ξεκίνησε το περιστατικό, εγώ βρισκόμουν αρκετά πιο πάνω. Ακούσαμε φωνές και κινηθήκαμε προς αυτό το μέρος. Όταν συνειδητοποίησα ότι είναι οι συμφοιτητές μου, προσπάθησα με κάθε τρόπο να τους πάρω από εκεί, γιατί είδα ότι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν κάτω δύο ανθρώπους από το φοιτητικό σύλλογο του Οικονομικού και τους χτύπαγαν. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε κι εσείς. Όμως, σίγουρα ούτε οι φοιτητές, ούτε οι μαθητές τρομοκρατούνται. Εμείς απλά έτυχε να είμαστε τα θύματα της σημερινής επίθεσης των ΜΑΤ. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Το μήνυμα που έχουμε να δώσουμε είναι "Όλοι στο δρόμο".», είπε ο Κώστας.                                                                     
Οι φοιτητές μετά τη Νομική συνεχίσαν την πορεία τους και κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο με σκοπό να πραγματοποιήσουν συντονιστικό για τη συνέχιση των δράσεών τους (14-11-2014). Ενώ στέκονταν επί της οδού Στουρνάρη, εντελώς απρόκλητα μέσα σε λίγα λεπτά δέχτηκαν βίαια επίθεση από τα ΜΑΤ, που χτυπούσαν αδιακρίτως και έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι φοιτητές έψαχναν εξόδους διαφυγής, ακούγονταν ουρλιαχτά, τα ΜΑΤ συνέχιζαν να χτυπούν όσους βρίσκονταν απ' έξω, ψέκαζαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, κάποιοι φοιτητές παρέμειναν έξω από το κτίριο κι αργότερα αποχώρησαν ομαδικώς σε πορεία, ενώ άλλοι έχοντας καταφέρει να σπάσουν την κλειδωμένη πύλη μπήκαν μέσα και πέρασαν για αρκετή ώρα αποκλεισμένοι στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου.                                                                                                         Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όμως, πέρα από τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού φοιτητών, τα ΜΑΤ χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ του intimenews.gr, Γιάννη Λιάκο ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο και θα κάνει επίσημη καταγγελία. Όπως μου λέει οψω ίδιος: «Είχαν στριμώξει σε ένα σημείο 200-300 άτομα και τα έδερναν. Τα παιδιά δεν είχαν σημείο διαφυγής και μαζί με τα χημικά που έριχναν εκείνη την ώρα ήταν ανυπόφορη η κατάσταση. Κάποιοι έπεσαν κάτω στο παρτέρι, οπότε υπήρχε κίνδυνος να τσαλαπατηθούν τα παιδιά και τους έδερναν παρόλο που ήταν κάτω. Ήμουν εκεί και φωτογράφιζα. Ξαφνικά έρχεται ένας από τα ΜΑΤ και μου δίνει μία γκλομπιά στο κεφάλι. Είναι απαράδεκτο να χτυπάνε φωτορεπόρτερ τη στιγμή που καταγράφει την είδηση». 
Φοιτήτρια του ΤΕΙ Αθηνών, που δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης από τα ΜΑΤ με γκλοπ, οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό με κάταγμα στο χέρι και χτες (Παρασκευή) παρευρέθηκε στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Όπως λέει η ίδια: «Τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν στην οδό Στουρνάρη. Εγώ βρισκόμουν μαζί με άλλους φοιτητές και προσπαθούσαμε να βρούμε έξοδο διαφυγής. Δέχθηκα επιθεση από πάνοπλους αστυνομικούς που με χτύπησαν στην πλάτη και το χερι με το γκλοπ. Οι φοιτητές καταδικάζουμε την αστυνομική βία, δεν πτοούμαστε από την καταστολή και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι τέλους με κόμβο το τριήμερο του Πολυτεχνείου και την πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη».

Πηγή: Μαραγκίδου Μ., «Οι Τραυματίες από την Άγρια Καταστολή των ΜΑΤ Μιλούν στο VICE»,

http://www.vice.com/gr/read/nomiki-polutexneio?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&tm_campaign=promoNOMIKI







Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη. Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα. Κοινωνικά. Ψηφιακές «περιπολίες». Οκτώβριος 2014.

Σε αρκετές περιπτώσεις η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κληθεί ν’ αποτρέψει απόπειρες αυτοκτονιών νέων ανθρώπων σε live σύνδεση με chat rooms του Διαδικτύου. Μέσω του cyberalert, της «κόκκινης» γραμμής της Δίωξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι αστυνομικοί και έχουν αποτραπεί το τελευταίο έτος 1068 απόπειρες αυτοκτονίας νέων σε real time στο Διαδίκτυο. Σε 180-200 από αυτές τις διασώσεις οι νέοι νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων αλλά όλες οι περιπτώσεις είχαν θετική εξέλιξη.[1]
Όταν οι αστυνομικοί εντοπίσουν ανάρτηση ατόμου που απειλεί να αυτοκτονήσει, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που ανιχνεύει το σημείο απ’ όπου έγινε η ανάρτηση και αποκαλύπτει τον απειλούνται να αυτοκτονήσει το συντομότερο.
Σε 15 από τις περιπτώσεις φέτος, τα άτομα που εντοπίστηκαν έπρεπε να διακομιστούν σε ψυχιατρική κλινική, ενώ οι τρεις παρέμειναν για νοσηλεία. Σε τέσσερις περιπτώσεις τα άτομα σώθηκαν την τελευταία στιγμή και έπρεπε να διακομιστούν επειγόντως σε νοσοκομείο. Σε 14 περιπτώσεις τα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρχές των συγκεκριμένων χωρών.[2]




Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη. Γνωρίζετε ότι ... Διεθνή. Κοινωνικά. Άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα. Οκτώβριος 2014.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας Κίνας (China Labor Watch), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, οι υπεργολάβοι της εταιρείας Apple στην Κίνα εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους και τους πληρώνουν ελάχιστα για τη δουλειά που παράγουν, Οι υπερωρίες των εργαζόμενων αυτών φτάνουν τις 100 έως 130 ώρες μηνιαίως, μολονότι ο νόμος στην Κίνα ορίζει ότι δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 36.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση ατομικές συνεντεύξεις με υπαλλήλους, τις απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι στα ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν αλλά και την αυτοψία που πραγματοποίησαν μυστικά μέλη της οργάνωσης που επισκέφθηκαν τους χώρους εργασίας.
 Επίσης, η Fair Labor Association (FLA) κατήγγειλε με τη σειρά της την πολύωρη απασχόληση των εργαζομένων στα εργοστάσια της Apple-αφού επισκέφθηκε τρεις υπεργολάβους της Apple στην Κίνα, με την έγκριση της εταιρείας. Το 2010 και το 2011, στα εργοστάσιά της στη νότια Κίνα είχαν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.
Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης η ταϊβανέζικη Foxconn, ο κυριότερος κατασκευαστής προϊόντων Apple, είχε υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Λι Τσιανγκ, σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ, ζητάει να ενεργήσει για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει.

Πηγή: Το Βήμα, «Κίνα: Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple»,
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=464444


Γιώργος Γιακουβάκης  και Κατερίνα Καλογεράκη. Διεθνή. Κοινωνικά. Πώς ελέγχουν το κυβερνοέγκλημα οι ψηφιακοί «νονοί».


Στη Ρωσία βρίσκεται η πλειοψηφία των «κυβερνο-νονών» που έχουν εμπορευματοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό. Με βάση τα στατιστικά της Europol, υπάρχουν περίπου 100 «κυβερνο-νονοί» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος, Τρολς Έρτινγκ, μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC για τους συγκεκριμένους και περιορισμένους σε αριθμό άριστους προγραμματιστές που πρέπει να στοχεύσουν οι Αρχές. «Σχεδόν δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Εάν καταφέρουμε να τους βγάλουμε από το παιχνίδι, οι υπόλοιποι θα πέσουν εύκολα...Προς το παρόν τα καταφέρνουμε, αλλά οι κυβερνοεγκληματίες έχουν περισσότερα μέσα και λιγότερα εμπόδια. Η απληστία και το κέρδος είναι το κίνητρό τους και δημιουργούν κακοπροαίρετο λογισμικό με ταχύτητες που δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε», προειδοποίησε ο Έρτινγκ. «Οι εγκληματίες πλέον δεν έρχονται στις χώρες μας, διαπράττουν τα εγκλήματά τους από απόσταση - έτσι δεν μπορώ να τους πιάσω με τα παραδοσιακά «εργαλεία»...πρέπει να συνεργαστώ με χώρες που δεν έχω συνηθίσει και αυτό με τρομάζει λίγο.»                                                                         Οι Ρώσοι «κυβερνο-νονοί» αρχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα δημιουργώντας κακόβουλο λογισμικό, το οποίο στη συνέχεια δοκιμάζουν και το διαθέτουν ως υπηρεσία σε «online forum». Στη συνέχεια, αυτό χρησιμοποιείται από κάθε είδους απατεώνες και εγκληματίες τόσο στην Ανατολική Ευρώπη, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική. Η εμπορευματοποίηση του κυβερνοεγκλήματος είναι αυτή που καθιστά πλέον δύσκολη την αντιμετώπισή του. «Είναι πραγματικά εύκολο να γίνεις κυβερνοεγκληματίας. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αφού απλώς κατεβάζεις τα προγράμματα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις», όπως τόνισε ο Έρτινγκ.

Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη

Πηγή: Έθνος, «Πώς ελέγχουν το κυβερνο-έγκλημα 100 ψηφιακοί «νονοί»», https://gr.news.yahoo.com/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-100-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%AF-053728202.html,





Διεθνή. Κοινωνικά. Τα παράνομα ορυχεία χρυσού στη Νότια Αφρική.

Στη δεκαετία του 1970, η Νότια Αφρική ήταν μία από τις πιο παραγωγικές χώρες στην εξόρυξη χρυσού. Όμως μέσα στα επόμενα χρόνια πολλά ορυχεία έκλεισαν. Ωστόσο το Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκεται πάνω σε μία από τις μεγαλύτερες λεκάνες χρυσού που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Επομένως, αναμενόμενο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία, τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει και πάλι - αλλά παράνομα.                                                
 Σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες παράνομοι εργάτες ορυχείων χρυσού, που είναι γνωστοί και ως «Zama Zamas», κατεβαίνουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης και ψάχνουν για το ανεκμετάλλευτο απόθεμα χρυσού της χώρας. Οι παρατηρητές, μάλιστα, λένε ότι η παράνομη εξόρυξη είναι πλέον τόσο διαδεδομένη, ώστε η μαύρη αγορά χρυσού στηρίζει τις κοινότητες στη Νότια Αφρική με τον ίδιο τρόπο που γινόταν προτού κλείσουν τα ορυχεία. Η έλλειψη αστυνόμευσης δείχνει ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.
Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη

Πηγή:Vice News, «Τα Παράνομα Ορυχεία Χρυσού στη Νότια Αφρική»,
http://www.vice.com/gr/vice-news/south-africas-illegal-gold-mines



Ελλάδα. Κοινωνικά. Αποπλάνηση ανηλίκων μέσω του διαδικτύου-
‘‘Ντύνω Κούκλες’’.
Οκτώβριος 2014

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε στη Βουλή ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης,  δέκα περιπτώσεις παιδιών  αποπλανήθηκαν από το διαδικτυακό παιχνίδι «Ντύνω Κούκλες» και βρέθηκαν από τους γονείς τους να αυτοφωτογραφίζονται γυμνά στις τουαλέτες. Και οι δέκα περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Αθήνα.
Από το 2011 έως το 2014 υπήρξαν 1.028 κατηγορούμενοι για ηλεκτρονικά εγκλήματα, από τους οποίους οι 271 κατηγορήθηκαν για παιδική πορνογραφία. Κατά το ίδιο διάστημα, από τους 526 συλληφθέντες, οι 101 ήταν για παιδική πορνογραφία. Μόνον το 2014, οι 75 από τους 270 κατηγορήθηκαν για το ίδιο αδίκημα.
Ύστερα από έρευνα, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκρινε απαραίτητη τη δημιουργία του ίδιου παιχνιδιού με τις ίδιες συνθήκες για να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια. Το παιχνίδι «Ντύνω Κούκλες» έχει δεχτεί μέχρι σήμερα 820.000 επισκέψεις.
 


Επιλογή: Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη





Ελλάδα. Κοινωνικά. Παιδική κακοποίηση.
Οκτώβριος 2014 

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος BECAN διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε δείγμα 12.000 μαθητών ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος καθώς ένα στα δύο παιδιά στη χώρα μας έχει υποστεί σωματική βία, ενώ ένα στα δέκα σεξουαλική βία. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα χρόνια της κρίσης το φαινόμενο έχει ενταθεί.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει κατά 53% την παραβίαση του νόμου και τη σύλληψη στην εφηβική ηλικία, κατά 38% στην ενήλικη περίοδο και κατά 38% τη διάπραξη σοβαρής βίαιης πράξης.

-Πηγή: Καθημερινή (Έντυπη Έκδοση), «Δίπλα μας η παιδική κακοποίηση, αλλά τα χείλη σφραγισμένα»,
http://www.kathimerini.gr/789139/article/epikairothta/ellada/dipla-mas-h-paidikh-kakopoihsh-alla-ta-xeilh-sfragismena

Επιλογή: Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου Ευαγγελία και Χριστίνα Τσάλη


 


Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Μαρία Μπέκου. Τι είναι καπιταλισμός.

Καπιταλισμός είναι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου.
To 1% των Ελλήνων κατέχει το 56% του πλούτου της χώρας!!!
Στοιχεία για την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει η τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου. Η τράπεζα προειδοποιεί πως η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ύφεση.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα καταδεικνύουν πως το 1% ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης!!! Ειδικότερα το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6%, ενώ το 2014 το 56,1%.
Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον Guardian, αναφέρεται πως ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρις δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρις, τη μεγαλύτερη από το 2007. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «συνολικά το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού».
Σύμφωνα με την Ημερησία, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνουν πως κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα οι διαφορές στον πλούτο συρρικνώθηκαν στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ανισότητα υποχώρησε ανεπαίσθητα σε πολλές χώρες πριν από την οικονομική κρίση, αλλά τείνει να αυξάνεται από το 2008 και έπειτα, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%) συγκεντρώνεται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ημερησίας, ο συνολικός πλούτος την Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,5% μέσα σε έναν χρόνο. Υποχώρηση καταγράφεται στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).
Σχετικά με τους εκατομμυριούχους, οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ συνολικά ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019. Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Η Μαρία Μπέκου σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.




Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Διεθνή. Κοινωνικά. Περιπτώσεις Διακίνησης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια το Τρινιντάντ έχει γίνει απαραίτητη στάση στο «ταξίδι» των ναρκωτικών από τη Δυτική Αφρική και τις ΗΠΑ. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως πίσω από τις τόσες δολοφονίες κρύβεται ένα «μεγαλύτερο ψάρι» από τις μικρές συμμορίες. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που κάνουν όλο το παιχνίδι των ναρκωτικών στη χώρα κατηγορούνται ότι μετέτρεψαν μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στο δικό τους «ναρκω-βασίλειο», που είναι γεμάτο με δωροδοκίες και δολοφονίες.[1]   
Στην Κολομβία, τα καρτέλ ναρκωτικών της πόλης Μεντελίν, μοιάζουν με καλά οργανωμένες επιχειρήσεις και έχουν στον έλεγχό τους πολλές εταιρίες. Ωστόσο τον έλεγχο της πόλης διεκδικούν και πολλές συμμορίες, που είναι γνωστές ως «combos» και έχουν χωρίσει την πόλη σε μικρά βασίλεια, έχοντας επιβάλλει τα δικά τους αόρατα σύνορα. Ασφαλώς, όταν τα σύνορα αγνοηθούν τότε ο κόσμος πεθαίνει.[2]

Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη


[1] Vice News, «Διαφθορά, Ναρκωτικά και Δολοφονίες στο Τρινιντάντ», http://www.vice.com/gr/vice-news/corruption-cocaine-and-murder-in-trinidad

[2] Vice News, « «Μαγειρεύοντας» Κοκαΐνη»,  http://www.vice.com/gr/vice-news/cooking-with-cocaine-941



Οκτώβριος 2014

Ελλάδα. Κοινωνικά. «Crypto-Wall» : Μπλοκάρουν υπολογιστές με ιό και ζητούν χρήματα για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία. (Επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη) 
 Ο ιός, «Crypto-Wall», αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» και συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware. Το λογισμικό αυτό εξαπλώνεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μη ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.                                                                   
Αφού εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα το λογισμικό, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό. Για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία ζητείται να καταβληθεί χρηματικό ποσό.  
Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν: «Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας».






Ελλάδα. Κρατικά. Η αλήθεια της τροπολογίας για τα ΜΜΕ.
Οκτώβριος 2014 (επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη)

Description: mme_5-700x389.jpg

Η τροπολογία που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία του Β θερινού τμήματος της Βουλής, δεν ήταν απλώς μια τροπολογία που ανοίγει το δρόμο στη συγχώνευση των μεγάλων ομίλων των ΜΜΕ. Ουσιαστικά, ήταν μια τροπολογία που στην πραγματικότητα αποτυπώνει μια «συγχώνευση» που έχει συμβεί εδώ και καιρό, δηλαδή αυτή της κυβερνητικής εξουσίας, της οικονομικής ελίτ και των αφεντικών των ΜΜΕ και το περιεχόμενό της είναι ένα νέο συμβόλαιο των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της χώρας.                                  
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, μετά το «δώρο» της κυβέρνησης ετοιμάζονται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, θα ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα απολύσουν εκατοντάδες εργαζομένους και θα σβήσουν χρέη των εταιρειών τους. Αρχικά, έριξαν «μαύρο» την ΕΡΤ και μετά νομιμοποίησαν τη δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Παραχώρησαν το ψηφιακό φάσμα για 15 χρόνια έναντι του ευτελούς ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ (όταν το όφελος από την ψηφιακή εκπομπή υπολογίζεται στα 715 εκατ. ευρώ), μέσα από ένα διαγωνισμό «παρωδία» στην εταιρία Digea, δηλαδή την κοινοπραξία των 6 τηλεοπτικών σταθμών (ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA, ΣΚΑΙ και Μακεδονία).  
Και σήμερα έρχονται με νόμο να ολοκληρώσουν το σκοπό τους: Να παρατείνουν επ’ αόριστον το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών, όπως απαιτούσαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Να προσφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας στους μεγάλους εκδοτικούς και ραδιοτηλεοπτικούς ομίλους. Να δημιουργήσουν ακόμα ισχυρότερα καρτέλ στο χώρο της ενημέρωσης. Να τσεκουρώσουν το «αγγελιόσημο», δίνοντας τη χαριστική βολή στα ταμεία και τις συντάξεις των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων του χώρου των ΜΜΕ.                                                   

Πηγή: Χαραλαμπόπουλος Λ. «Τα Αφεντικά των ΜΜΕ Πανηγυρίζουν», http://unfollow.com.gr/web-only/13949-mme-2/








Ελλάδα. Οικονομικά. Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ επικυρώθηκε.
Οκτώβριος 2014 (Επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη)

Η ολομέλεια του ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικότητας του ΟΠΑΠ στη διοργάνωση και διαχείριση τυχερών παιγνίων εφόσον δεν αντίκειται στη Συνθήκη της Ε.Ε., και το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ βοηθάει στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, απαντώντας σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα, απεφάνθη ότι το θέμα θα πρέπει να κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4002/2011, 4038/2012, 4141/2013) με το οποίο διατηρείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ είναι συμβατό με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ελληνική νομοθεσία, διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου. Ενώ, γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι την εποπτεία και τον έλεγχο του συνόλου των τυχερών παιγνίων έχει αναλάβει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Πηγή: Καθημερινή (Έντυπη Έκδοση), «Το ΣτΕ Επικύρωσε το Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ», http://www.kathimerini.gr/786041/article/oikonomia/epixeirhseis/to-ste-epikyrwse--to-monopwlio-toy-opap





Ελλάδα. Οικονομικά. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.  
Οκτώβριος 2014 (Επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη)

-      Οι Έλληνες που ζούνε σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια;

-      Πώς οι οικογένειες που είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση στο σπίτι τους, το 2012 έως το 2013, μειώθηκαν κατά 31,3%;

-      Πώς η ανεργία στους νέους ανήλθε το 2013 στο 58,3%;

-      Πώς η Ελλάδα αναδείχθηκε ως χώρα με το δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη;


Πηγή: Μπογιόπουλος Ν., «Ελλάδα: Η Χώρα με το Δεύτερο Αυξανόμενο Πληθυσμό Πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη!»,  http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/266537,Ellada:_%E2%80%9CH_xwra_me_ton_deytero_ayxanomen.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου