Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Όλγα Παναγιωτοπούλου. Γνωρίζετε ότι… Διεθνή. Η Νορβηγία προτείνει την ποινικοποίηση της επαιτείας.



Όλγα Παναγιωτοπούλου. Γνωρίζετε ότι… Διεθνή. Η Νορβηγία προτείνει την ποινικοποίηση της επαιτείας.

Η Νορβηγία έχει προτείνει έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος καθιστά παράνομη τόσο την ίδια την επαιτεία, όσο και τη βοήθεια προς τους επαίτες. Αυτοί, δηλαδή, που τους προσφέρουν χρήματα, φαγητό και στέγη μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 χρόνο, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή τα ανάλογα μέτρα.
Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας συζητά από πέρυσι την απαγόρευση της επαιτείας στο Όσλο, εξαιτίας του μεγάλου αναφερόμενου αριθμού ζητιάνων στους δρόμους. Ο κύριος στόχος που προβάλλεται για τη νομιμοποίηση μιας τέτοιας πρακτικής είναι η καταπολέμηση των οργανωμένων δικτύων επαιτείας. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών του Όσλο ενάντια στον εν λόγω νόμο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Vidar Brein-Karsley θεωρεί ότι είναι αναγκαίος για να τεθούν εκτός νόμου όσοι διευθύνουν δίκτυα επαιτείας ως «οργανωμένη επιχείρηση» και ότι είναι σκόπιμο να δοθεί η σχετική εξουσία στην αστυνομία.
Άνθρωποι που συνηθίζουν να φροντίζουν ανθρώπους που μένουν στον δρόμο φοβούνται ότι οι πράξεις καλής θέλησης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράνομες αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Εξάλλου, και εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος εκδήλωσαν την οργή τους ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για ποινικοποίηση της φτώχειας: «Η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης εγκληματοποιεί τους φτωχότερους ανθρώπους της Ευρώπης».
Η κυβέρνηση έχει στείλει το νομοσχέδιο για διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία την 15η Φεβρουαρίου.


Πηγή: O’ Connor R.,  “Norway proposes to criminalise beggars and those trying to help them, The Independent, 4 February, 2015.

Όλγα Παναγιωτοπούλου
Μεταπτυχιακό Εγκληματολογίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου