Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Χριστόφορος Γεωργόπουλος. Γνωρίζετε ότι ... Η αγαστή αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία



ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: Η ΑΓΑΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ[1].


-Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ετήσιας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από το 1976 και συνολικά ο μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
-Μέχρι το 2003, η άμεση οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ ανήλθε σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια.
-Το Ισραήλ λαμβάνει ετησίως 3 δισεκατομμύρια σε μορφή άμεσης οικονομικής βοήθειας, ποσό που αντιστοιχεί, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής οικονομικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ σε χώρες του εξωτερικού. Μιλώντας με κατά κεφαλήν όρους, η βοήθεια των ΗΠΑ αντιστοιχεί σε ετήσια επιχορήγηση 500 δολαρίων προς κάθε Ισραηλινό.
-Κατόπιν ειδικής συμφωνίας, την ώρα που οι λοιποί αποδέκτες βοήθειας λαμβάνουν την οικονομική επιχορήγηση σε τέσσερις δόσεις ετησίως, το Ισραήλ λαμβάνει όλο το ποσό στην αρχή κάθε οικονομικού έτους, με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερο από τους τόκους.
-Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα- αποδέκτης οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ που δεν δίνει λογαριασμό για το πού ξοδεύονται τα χρήματα.
-Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ 3 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναπτύξει οπλικά συστήματα όπως το αεροσκάφος τύπου Lavi, ενώ παράλληλα έδωσε πρόσβαση στο Ισραήλ σε κορυφαία οπλικά συστήματα όπως τα ελικόπτερα τύπου Blackhawk και τα αεροπλάνα F-16.
-Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Ισραήλ πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, κάτι που έχουν επανειλημμένως αρνηθεί στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα κάνουν τα στραβά μάτια την ανάπτυξη του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου.
Washington προσφέρει ανελλιπώς διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ. Από το 1982, οι ΗΠΑ έχουν προβάλει βέτο σε 32 επικριτικές για το Ισραήλ αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των βέτο που έχουν προβάλει όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
-Οι ΗΠΑ αποκρούουν τις προσπάθειες των αραβικών εθνών να θέσουν το ζήτημα του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου στην ατζέντα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Washington έχει δώσει στο Ισραήλ μεγάλη ελευθερία κινήσεων να ενεργεί κατά το δοκούν στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ακόμη και όταν οι ενέργειες των Ισραηλινών έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Συμπερασματικά, εξαιρουμένων των συμμαχιών κατά την διάρκεια πολέμων, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς παρόμοια περίσταση στην οποία μία χώρα έχει παράσχει σε μία άλλη τόσο μεγάλη υλική και διπλωματική υποστήριξη για τόσο παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι, πράγματι, μοναδική.


[1] Τα στοιχεία που παρατίθενται βασίζονται στο περίφημο άρθρο των Mearsheimer και Walt, «Το Ισραηλινό Λόμπι και οι ΗΠΑ». Περισσότερες λεπτομέρειες και ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο στο βιβλίο του Χρήστου Χαλαζία «Το Ισραηλινό Λόμπι στις ΗΠΑ», ANTILOGOS, Αθήνα, 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου