Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χριστόφορος Γεωργόπουλος. (Γνωρίzετε ότι ... Ιστορικά.) Φιλελευθερισμός-ΗΠΑ-Reagan.



 Χριστόφορος Γεωργόπουλος. (Γνωρίzετε ότι ... Ιστορικά.) Φιλελευθερισμός-ΗΠΑ-Reagan.

Η επίσημη ιστορία, εκείνη που γράφεται από την οπτική γωνία των εξουσιαστικών ελίτ, για να νομιμοποιηθεί και να γίνει συνείδηση των εξουσιαζόμενων μέσω των ΜΜΕ, των ακαδημαϊκών και των τεχνοκρατών, συνοδεύει τις απαρχές του νεοφιλελευθερισμού με θετικά, αν όχι διθυραμβικά σχόλια. Για ακόμη μία φορά, η εικόνα που παρουσιάστηκε στον πραγματικό κόσμο, εκείνη που βίωσε η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, εμφανίζεται ελαφρώς διαφορετική. Το 1981, πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται ο Ronald Reagan, ο άνθρωπος που, μετά την Θάτσερ, θα αναλάμβανε να εφαρμόσει κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο δόγμα στον δυτικό κόσμο. Πνευματικό παιδί των Hayek και  Friedman, δεν χάνει χρόνο στον δρόμο προς την νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση. Πράγματι οι ευεργετικές συνέπειες των πολιτικών του γίνονται άμεσα ορατές. Ας δούμε μερικά από τα επιτεύγματά του:

-Ήδη από το 1982, 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι έμειναν άνεργοι για κάποιο χρονικό διάστημα ή για ολόκληρο τον χρόνο.
-Σε άμεση συνέπεια του ανωτέρω, 16 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχασαν το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, η οποία συχνά προϋπέθετε απασχόληση του ασφαλισμένου.
-Επί 1981, αυξήθηκε ο αριθμός θανάτων νηπίων στο Michigan, περιοχή με την μεγαλύτερη ανεργία στην χώρα.
-Την ίδια χρονιά καταργείται για 1 εκατομμύριο παιδιά το δωρεάν σχολικό γεύμα, το οποίο κάλυπτε περισσότερες από τις μισές θρεπτικές τους ανάγκες ημερησίως.
-Το 1/4 των παιδιών της χώρας (12 εκατομμύρια) σύντομα ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Σε κάποιες περιοχές του Detroit, το 1/3 των παιδιών πέθαιναν πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής.
-Καταργήθηκαν η βοήθεια σε ανύπαντρες μητέρες, τα κουπόνια σίτισης και η ιατρική περίθαλψη σε απόρους.
-Οι περισσότεροι δικαιούχοι κοινωνικής πρόνοιας (διαφορετικές οι παροχές σε κάθε Πολιτεία) στερήθηκαν βοήθεια 500-700 δολάρια μηνιαίως, με αποτέλεσμα το μηνιαίο εισόδημά τους να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Τα παιδιά μαύρων παρουσίαζαν τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με εκείνα των λευκών να χρειαστούν αρωγή κοινωνικής πρόνοιας.
-Διακόπηκε η παροχή συντάξεων αναπηρίας σε 350.000 δικαιούχους.
-Σημειώθηκαν περικοπές 90% στα κονδύλια για την έρευνα που αφορούσε την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Μειώθηκαν κατά 140 δισεκατομμύρια δολάρια τα κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα, την ώρα που τα αντίστοιχα στρατιωτικά αυξήθηκαν κατά 181 δισεκατομμύρια δολάρια.
-Σημειώθηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την συντριπτική τους πλειονότητα να αφορά τους πλουσίους.
-Παρά την μείωση στην φορολογία των πλουσίων, δεν σημειώθηκε καμία αύξηση στις επενδύσεις.
Τα παραπάνω θα τα συναντήσετε ως «νεοφιλελεύθερο θαύμα», «απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων», «επιβεβαίωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος», «απαλλαγή από αναχρονιστικούς θεσμούς», «μεγέθυνση του φάσματος της ανθρώπινης ελευθερίας». Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου