Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Γνωρίζετε ότι ... Πολιτική οικονομία - Έμμεση βία. Εκουαδόρ και Παναμάς: Βίοι παράλληλοι και νεοφιλελεύθεροι, Δεκέμβριος 2014


Γνωρίζετε ότι ... Πολιτική οικονομία - Έμμεση βία. Εκουαδόρ και Παναμάς: Βίοι παράλληλοι και νεοφιλελεύθεροι, Δεκέμβριος 2014[1].
Χριστόφορος Γεωργόπουλος. 

     Το 1979, ο Χάιμε Ρολντός Αγκιλέρα εκλέγεται πρόεδρος του Εκουαδόρ. Τυπικός νασιοναλιστής, επιδίωκε προστασία του πετρελαίου, διανομή μέρους των κερδών στον λαό του, διπλασιασμό της αγοραστικής δύναμης και του μισθού των εργατών. Ακριβώς ό,τι αντιτίθετο στην θρησκεία του νεοφιλελευθερισμού. Παρά τις απειλές των “economic hitmen”, ο Ρολντός ήταν αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αυτοδιάθεση του Εκουαδόρ απέναντι στον παρεμβατισμό των ΗΠΑ και τα οικονομικά αρπακτικά. Στις 24-5-1981 θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φωνές για δολοφονία θα ακολουθηθούν από έρευνα μίας εβδομάδας και η υπόθεση θα κλείσει ως δυστύχημα. Όσοι υποστήριζαν πιο ένθερμα την εκδοχή της εκτέλεσης θα βρουν με την σειρά τους τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικά δυστυχήματα.
     Την ίδια περίοδο στον Παναμά κυβερνούσε ο Ομάρ Χερέρα Τορίχος, ένας de facto, μη εκλεγμένος ηγέτης που πάντως σεβόταν απόλυτα την λαϊκή βούληση και υποστήριζε σε σθένος την αυτοδιάθεση της χώρας του, δηλώνοντας πως «θα πεθάνουμε για να ανεξαρτητοποιηθεί η πατρίδα μας». Ήδη από το 1964 ο Παναμάς απαιτεί την κυριότητα της διώρυγας, την οποία το 1904 είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ.  Στο μεσοδιάστημα ξεσπούν ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Το 1976 ο Reagan θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τον Τορίχος, με το γνωστό επιχείρημα του φιλοκομμουνισμού, ενώ στην αδύναμη χώρα του Παναμά θα δει άλλη μία απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σπουδαίος πολιτικός ο Reagan. Όμως το ταλέντο του στην τρομοκρατία και την κατασκευή φανταστικών εχθρών δεν θα εκτιμάτο ακόμη και έτσι τον Ιανουάριο του 1977 πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί ο διαλλακτικός Τζίμι Κάρτερ. Την ίδια χρονιά ο Παναμάς αναλαμβάνει την κυριότητα της διώρυγας, μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1981 ο Reagan θα ανέβει στην εξουσία. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31-7-1981, ο Τορίχος θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν ο δεύτερος πρόεδρος χώρας της Λατινικής Αμερικής που αντιστεκόταν στον επεκτατικό νεοφιλελευθερισμό των ΗΠΑ και σκοτωνόταν μέσα σε τρεις μήνες σε ένα πανομοιότυπο αμφιλεγόμενο «ατύχημα». Λέγεται πως, λίγο πριν τον θάνατο του είπε στον «οικονομικό εκτελεστή»: «Αν συμφωνήσω με αυτά που μου προτείνετε θα γίνω πλούσιος. Αλλά εγώ θέλω να βοηθήσω τους φτωχούς της χώρας μου».
     Αργότερα, ο “economic hitmanJohn Perkins θα αποκάλυπτε πως τόσο ο Ρολντός όσο και ο Τορίχος είχαν προμελετημένα δολοφονηθεί από τα “τσακάλια” της CIA με βόμβες τοποθετημένες στα αεροπλάνα τους.






[1] Τα στοιχεία που παρατίθενται βασίζονται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Η Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου”, παραγωγής 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου