Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη. Γνωρίζετε ότι ... Διεθνή. Κοινωνικά. Άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα). Οκτώβριος 2014.



Ευαγγελία Κοσμαδοπούλου και Χριστίνα Τσάλη. Γνωρίζετε ότι ... Διεθνή. Κοινωνικά. Άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα. Οκτώβριος 2014.


Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας Κίνας (China Labor Watch), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, οι υπεργολάβοι της εταιρείας Apple στην Κίνα εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους και τους πληρώνουν ελάχιστα για τη δουλειά που παράγουν, Οι υπερωρίες των εργαζόμενων αυτών φτάνουν τις 100 έως 130 ώρες μηνιαίως, μολονότι ο νόμος στην Κίνα ορίζει ότι δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 36.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση ατομικές συνεντεύξεις με υπαλλήλους, τις απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι στα ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν αλλά και την αυτοψία που πραγματοποίησαν μυστικά μέλη της οργάνωσης που επισκέφθηκαν τους χώρους εργασίας.
 Επίσης, η Fair Labor Association (FLA) κατήγγειλε με τη σειρά της την πολύωρη απασχόληση των εργαζομένων στα εργοστάσια της Apple-αφού επισκέφθηκε τρεις υπεργολάβους της Apple στην Κίνα, με την έγκριση της εταιρείας. Το 2010 και το 2011, στα εργοστάσιά της στη νότια Κίνα είχαν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.
Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης η ταϊβανέζικη Foxconn, ο κυριότερος κατασκευαστής προϊόντων Apple, είχε υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Λι Τσιανγκ, σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ, ζητάει να ενεργήσει για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει.


Πηγή: Το Βήμα, «Κίνα: Άθλιες οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου