Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Χριστόφορος Γεωργόπουλος. Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα και νεοφιλελευθερισμός



ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ

     Οι κυρίαρχοι φορείς κατήχησης παρουσιάζουν το παράδειγμα της μνημονιακής Ελλάδας ως ομαλή και επιτυχημένη συνέχεια μίας σειράς νεοφιλελευθέρων πειραμάτων που αρχίζουν την δεκαετία του 1970. Δαιμονοποίηση των περιθωριοποιημένων, κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, στοχοποίηση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όλα συντελούν στην δημιουργία ενός τεχνητού μονόδρομου εξόδου από μία επίσης τεχνητή οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ο θεμελιώδης, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, ιστορικός κανόνας πως οι ζημίες κοινωνικοποιούνται και τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται. Ας δούμε όμως μερικά αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία για το τι συνέβη και συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου εργαστηρίου που ονομάζεται Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι:
·         Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι, εκ των οποίων μόλις 150.000 λαμβάνουν ένα ευτελές επίδομα ανεργίας.
·         Ένα 80% των νοικοκυριών ζει χωρίς θέρμανση.
·         50.000 άνθρωποι τρέφονται καθημερινά από συσσίτια των δήμων.
·         Περίπου 100.000 άνθρωποι εξασφαλίζουν ένα στοιχειώδες γεύμα από την εκκλησία.
·         Πραγματοποιούνται περίπου 350.000 αποκοπές ρεύματος ετησίως, εκ των οποίων οι 140.000 καταναλωτές δεν επανασυνδέονται.
·         460.000 άνθρωποι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
·         Ένα 41,7% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιου είδους ψυχοσωματικό πρόβλημα.
·         Το προσδόκιμο ζωής, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που είχαν την ευτυχία να δεχθούν την σωτήρια επίσκεψη του ΔΝΤ, αναμένεται να μειωθεί κατά 5-10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου