Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Χριστόφορος Γεωργόπουλος. Ελλάδα και νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση: Η περίπτωση του Ελληνικού.



Χριστόφορος Γεωργόπουλος. Ελλάδα και νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση: Η περίπτωση του Ελληνικού.

     Έχουμε τονίσει πως οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με την απορρύθμιση προστατευτικών κανόνων και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, συνιστούν το ιερό τρίπτυχο του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Αναλύσαμε τα παραδείγματα των ΕΥΠΑΠ, ΔΕΗ και αιγιαλού, για να προσδώσουμε στην Ελλάδα τον χαρακτηρισμό του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου εργαστηρίου. Εδώ θα εξετάσουμε την περίπτωση του Ελληνικού, ενός εκ των μεγαλύτερων οικονομικών και περιβαλλοντικών σκανδάλων των τελευταίων ετών- και έχει πολλά σκάνδαλα να επιδείξει αυτός ο τόπος τα τελευταία έτη.
     Η περιοχή του Ελληνικού, έκτασης 6.200 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης και, σε κάθε περίπτωση, ένα μοναδικό παραθαλάσσιο φιλέτο για τους μεγαλοκαρχαρίες της άρχουσας οικονομικής τάξης, οι οποίοι σε συνθήκες ανέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού κάνουν απροκάλυπτα εκείνο που μέχρι πρότινος έκαναν συγκαλυμμένα: να λυμαίνονται, πάντα με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο, τον δημόσιο πλούτο της χώρας.
     Στις 31/3/2014 το Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), έπειτα από σύμφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και θετική εισήγηση των Citigroup και Τράπεζας Πειραιώς, αποφάσισε να δώσει το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην “Lamda Development”, εταιρία συμφερόντων Λάτση, και να της παραχωρήσει την εκμετάλλευση της έκτασης για 99(αλίμονο όχι 100) χρόνια. Σημειώνουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ αποτελείται από διορισμένους τεχνοκράτες (άραγε ποιοι τους διόρισαν, με ποιες διαδικασίες) και λειτουργεί ως δημοπρατήριο στην βάση αδιαφανών διαδικασιών. Τα δε μέλη του απολαμβάνουν πολιτικής και ποινικής ασυλίας όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική προσφορά της “Lamda”, ύψους 915 εκ. ευρώ κρίθηκε «εύλογη και δίκαιη» και η έκταση παραχωρήθηκε στον όμιλο Λάτση.
     Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται υπό το βάρος των μνημονίων, 8 στις 10 οικογένειες διαβιούν χωρίς θέρμανση, οι άνεργοι πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και δεκάδες χιλιάδες  φυτοζωούν χάρη στα συσσίτια των δήμων και τα γεύματα της εκκλησίας, η κυβέρνηση Σαμαρά επιλέγει να στηρίξει τους τραπεζίτες, τους εργολάβους και μεγαλοεργολάβους της άρχουσας τάξης, με πρώτο τον Λάτση. Υπενθυμίζουμε πως η οικογένεια Λάτση κατείχε το 43,6% της υπό κατάρρευση Eurobank. Αντί να ανακεφαλαιοποιήσει με δικά της χρήματα την Eurobank, αποφασίζει, με τις ευλογίες Στουρνάρα και Προβόπουλου, να ανταλλάξει μετοχές με την Εθνική Τράπεζα, σε μία συμφωνία όπου η Εθνική κατείχε πλέον το 85% της Eurobank και η οικογένεια Λάτση το 11% της Εθνικής. Ο Λάτσης απέκτησε μετοχές της Εθνικής χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ σε ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Και ενώ έσωσε χωρίς εμπόδια τα χρήματα του, κάθε Έλληνας πολίτης επιβαρύνθηκε με 5.830 ευρώ για να  πάει η Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
     Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα προκαλούσε εντύπωση πώς ένας επιχειρηματίας που χρωστάει 2,5 δις. Ευρώ στην ελληνική κοινωνία, ο ίδιος που με σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιούργησε το μεγαλύτερο αυθαίρετο της χώρας, το τερατούργημα του Mall, επιτρέπεται να συμμετέχει σε δημόσιο διαγωνισμό. Ωστόσο, το υπάρχον σύστημα κατήχησης έχει φροντίσει να απαλλάξει τους πολίτες από τέτοιους προβληματισμούς, προσφέροντας τους γνωστούς αποδιοπομπαίους τράγους: συνδικαλιστές, δημοσίους υπαλλήλους, μετανάστες και κάθε λογής περιθωριοποιημένο.
     Όσον αφορά το τίμημα των 915 εκ. ευρώ, μόλις το 1/3 θα καταβληθεί άμεσα και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί σε βάθος 15ετίας. Σημειώνουμε δε πως, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το Ελληνικό κοστίζει 3 δις. Ευρώ, δηλαδή πωλήθηκε 222% κάτω από την πραγματική του αξία. Ήδη από το 2008, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η αξία της έκτασης ανερχόταν σε 5 δις. Ευρώ, ενώ καμία έκθεση δεν έχει καταλήξει σε ποσό μικρότερο του 1,5 δις. Υπενθυμίζουμε πως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, με έκταση ίση με το 1/8 του Ελληνικού πωλήθηκε έναντι 400 εκ. ευρώ.
     Αν στα παραπάνω προσθέσουμε πως, σύμφωνα με μελέτη του Ε.Μ.Π., μόνο η μετεγκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών (ΕΜΥ, ΥΠΑ, ΕΛΚΕΘΕ, αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ, Κοινωνικό Ιατρείο κ.α.) θα χρειαστεί 2-2,5 δις., δηλαδή ποσό τριπλάσιο του τιμήματος πώλησης, και πως το κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών (φυσικά βαραίνουν το Δημόσιο) ανέρχεται σε 350 εκ. ευρώ, τότε εμφανίζεται το εξής μοναδικό και άκρως νεοφιλελεύθερο: ο πωλητής να ζημιώνεται από την σύμβαση πώλησης και να την παρουσιάζει ως διαπραγματευτική του επιτυχία.
     Κλείνουμε με το γνωστό επιχείρημα των καλοπληρωμένων ταγών του νεοφιλελευθερισμού, πολιτικών και δημοσιογράφων των καθεστωτικών ΜΜΕ. Κατά τα φαινόμενα, ο όμιλος Λάτση σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμη τερατουργήματος τύπου Mall εντός της παραχωρηθείσας έκτασης. Οι «ειδικοί» μιλούν με ευγνωμοσύνη για 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Άραγε η διαλυμένη αγορά της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου και του Πειραιά πόσες θέσεις εργασίας θα κοστίσει; Πόσοι μικρομεσαίοι θα χρεοκοπήσουν και πόσες επιχειρήσεις θα βάλουν οριστικά λουκέτο; Ευτυχώς, ο νεοφιλελεύθερος φονταμενταλισμός δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου