Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Γιώργος Γιακουβάκης και Καλογεράκη Κατερίνα. Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα. Κοινωνικά. Τα ΜΑΤ καταστέλλουν την πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.



Γιώργος Γιακουβάκης και Καλογεράκη Κατερίνα. Γνωρίζετε ότι ... Ελλάδα. Κοινωνικά. Τα ΜΑΤ καταστέλλουν την πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας. Νοέμβριος 2014.

Εντολές να εμποδίσουν με κάθε μέσο τις συνελεύσεις των φοιτητών φαίνεται πως είχαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες χτύπησαν φοιτητές που συγκεντρώνονταν στο Πολυτεχνείο μετά την πολυάριθμη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας (13-12-14).
          Στο παρακάτω
link μπορείτε να δείτε το βίντεο όπου εμφανίζονται άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν εγκλωβισμένους φοιτητές αφού πρώτα έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης ανάμεσα στο κόσμο:
Οι δύο φοιτητές της Νομικής, Γιάννης και Κώστας, που τραυματίστηκαν άσχημα εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ δήλωσαν τα εξής: «Ο κ. Φορτσάκης επέλεξε για ακόμα μια φορά να κάνει “lock out” στη σχολή φέρνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να περικυκλώσουν τα κτίρια της Πρυτανείας και το κτίριο της Νομικής Αθηνών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί ώστε να πουν το πιο απλό και κατανοητό πράγμα. Ότι στις σχολές θα έπρεπε να υπάρχουν φοιτητές και όχι Ματατζήδες. Δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας οι φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, η οποία κατέληξε σε αυτό που βλέπετε μπροστά σας, στο να προπηλακίζονται φοιτητές μερικές μέρες πριν το Πολυτεχνείο. Εγώ βρισκόμουν σε ένα σημείο λίγο πιο κάτω από τη συγκέντρωση, δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκείνη τη στιγμή μιλούσα στο τηλέφωνο έχοντας πλάτη τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η επίθεση μου έγινε από πίσω. Στην αρχή δέχτηκα γρονθοκοπήματα και κλωτσιές και στη συνέχεια αφού έπεσα κάτω δέχτηκα και επίθεση με γκλομπ στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μου κάνουν τρία ράμματα και τώρα περιμένω να μεταφερθώ και στο οφθαλμολογικό. Για τον κ. Φορτσάκη είναι πιο εύκολο να κάνει αντιπαράθεση στην τηλεόραση, γιατί με τους φοιτητές ο διάλογος για εκείνον σημαίνει ΜΑΤ.», είπε ο Γιάννης.                                                                                              «Το θέμα είναι ότι τα ΜΑΤ επέλεξαν να επιτεθούν αναίτια και απρόκλητα. Σήμερα το πρωί εντελώς τυχαία δεν είχαμε θύματα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές, με γροθιές και μπουνιές, άρα το ότι σάπισαν τον κόσμο στο ξύλο δεν είναι τυχαίο. Όταν ξεκίνησε το περιστατικό, εγώ βρισκόμουν αρκετά πιο πάνω. Ακούσαμε φωνές και κινηθήκαμε προς αυτό το μέρος. Όταν συνειδητοποίησα ότι είναι οι συμφοιτητές μου, προσπάθησα με κάθε τρόπο να τους πάρω από εκεί, γιατί είδα ότι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν κάτω δύο ανθρώπους από το φοιτητικό σύλλογο του Οικονομικού και τους χτύπαγαν. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε κι εσείς. Όμως, σίγουρα ούτε οι φοιτητές, ούτε οι μαθητές τρομοκρατούνται. Εμείς απλά έτυχε να είμαστε τα θύματα της σημερινής επίθεσης των ΜΑΤ. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Το μήνυμα που έχουμε να δώσουμε είναι "Όλοι στο δρόμο".», είπε ο Κώστας.                                                                     
Οι φοιτητές μετά τη Νομική συνεχίσαν την πορεία τους και κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο με σκοπό να πραγματοποιήσουν συντονιστικό για τη συνέχιση των δράσεών τους (14-11-2014). Ενώ στέκονταν επί της οδού Στουρνάρη, εντελώς απρόκλητα μέσα σε λίγα λεπτά δέχτηκαν βίαια επίθεση από τα ΜΑΤ, που χτυπούσαν αδιακρίτως και έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι φοιτητές έψαχναν εξόδους διαφυγής, ακούγονταν ουρλιαχτά, τα ΜΑΤ συνέχιζαν να χτυπούν όσους βρίσκονταν απ' έξω, ψέκαζαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, κάποιοι φοιτητές παρέμειναν έξω από το κτίριο κι αργότερα αποχώρησαν ομαδικώς σε πορεία, ενώ άλλοι έχοντας καταφέρει να σπάσουν την κλειδωμένη πύλη μπήκαν μέσα και πέρασαν για αρκετή ώρα αποκλεισμένοι στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου.                                                                                                         Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όμως, πέρα από τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού φοιτητών, τα ΜΑΤ χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ του intimenews.gr, Γιάννη Λιάκο ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο και θα κάνει επίσημη καταγγελία. Όπως μου λέει οψω ίδιος: «Είχαν στριμώξει σε ένα σημείο 200-300 άτομα και τα έδερναν. Τα παιδιά δεν είχαν σημείο διαφυγής και μαζί με τα χημικά που έριχναν εκείνη την ώρα ήταν ανυπόφορη η κατάσταση. Κάποιοι έπεσαν κάτω στο παρτέρι, οπότε υπήρχε κίνδυνος να τσαλαπατηθούν τα παιδιά και τους έδερναν παρόλο που ήταν κάτω. Ήμουν εκεί και φωτογράφιζα. Ξαφνικά έρχεται ένας από τα ΜΑΤ και μου δίνει μία γκλομπιά στο κεφάλι. Είναι απαράδεκτο να χτυπάνε φωτορεπόρτερ τη στιγμή που καταγράφει την είδηση». 
Φοιτήτρια του ΤΕΙ Αθηνών, που δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης από τα ΜΑΤ με γκλοπ, οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό με κάταγμα στο χέρι και χτες (Παρασκευή) παρευρέθηκε στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Όπως λέει η ίδια: «Τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν στην οδό Στουρνάρη. Εγώ βρισκόμουν μαζί με άλλους φοιτητές και προσπαθούσαμε να βρούμε έξοδο διαφυγής. Δέχθηκα επιθεση από πάνοπλους αστυνομικούς που με χτύπησαν στην πλάτη και το χερι με το γκλοπ. Οι φοιτητές καταδικάζουμε την αστυνομική βία, δεν πτοούμαστε από την καταστολή και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι τέλους με κόμβο το τριήμερο του Πολυτεχνείου και την πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη».


Πηγή: Μαραγκίδου Μ., «Οι Τραυματίες από την Άγρια Καταστολή των ΜΑΤ Μιλούν στο VICE»,

http://www.vice.com/gr/read/nomiki-polutexneio?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=promoNOMIKI

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου