Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Γνωρίζετε ότι… Διεθνή. Κοινωνικά. Πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου του Ο.Η.Ε για τα Ναρκωτικά & το Έγκλημα αναφέρει αύξηση της εμπορίας παιδιών.



Γνωρίζετε ότι… Διεθνή. Κοινωνικά. Πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου του Ο.Η.Ε για τα Ναρκωτικά & το Έγκλημα αναφέρει αύξηση της εμπορίας παιδιών.
Στις 24 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε η Παγκόσμια Έκθεση του 2014 για την Εμπορία Ανθρώπων. Σύμφωνα με την έκθεση, 1 στα 3 καταγεγραμμένα θύματα της εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί - μια αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2010. Σε αναλογία φύλου, 2 στα 3 παιδιά θύματα είναι κορίτσια και, μαζί με τις γυναίκες, αποτελούν το 70% του συνολικού διακινούμενου πληθυσμού παγκοσμίως.
Σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή, η διακίνηση παιδιών συνιστά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, εφόσον το 62% των θυμάτων εμπορίας είναι παιδιά.
Όπως τονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Yury Fedotov, δεν υπάρχει χώρα όπου μπορεί κάποιος να είναι ασφαλής από τα δίκτυα της εμπορίας ανθρώπων. Υπάρχουν 152 χώρες προέλευσης και 124 χώρες προορισμού, ενώ καταγράφονται πάνω από 510 ρεύματα διακίνησης ανά τον κόσμο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης, πως τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μόνο τα περιστατικά που έρχονται εις γνώσιν των εθνικών αρχών. Η πραγματική εικόνα της σύγχρονης δουλείας είναι πολύ χειρότερη, κατά τον κ. Fedotov.
Όσον αφορά τη μορφή της εκμετάλλευσης, παρατηρούνται διακυμάνσεις ανά περιοχή. Τα θύματα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία διακινούνται με κύριο σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό η εξαναγκαστική εργασία[1] κινεί την αγορά. Στην Αμερική και οι δύο παραπάνω μορφές συναντώνται εξίσου. Περίπου το 35% των καταγεγραμμένων θυμάτων για εξαναγκαστική εργασία είναι γυναίκες.
Τα περισσότερα ρεύματα διακίνησης ανθρώπων είναι διαπεριφερειακά, με την υπερηπειρωτική διακίνηση να επηρεάζει κυρίως τις πλούσιες χώρες. Πάνω από 6 στα 10 θύματα έχουν περάσει τουλάχιστον ένα εθνικό σύνορο.
Η συντριπτική πλειονότητα των διακινητών (72%) είναι άνδρες και πολίτες της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Η Έκθεση δίνει έμφαση στην ατιμωρησία, η οποία παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα: 40% των χωρών καταγράφουν ελάχιστες ή καμία καταδίκες. Ακόμη, τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει συμβεί κάποια αξιόλογη αύξηση στις απαντήσεις της ποινικής δικαιοσύνης στο εν λόγω έγκλημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού παραμένει ευάλωτη ενάντια στους παραβάτες.
Τροχοπέδη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων είναι η μη συμμόρφωση των εθνικών νομοθεσιών με τα διεθνή πρότυπα. «Αυτό πρέπει να αλλάξει» προσθέτει ο κ. Fedotov. «Κάθε χώρα πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα και το πρωτόκολλο και να δεσμευθεί στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεών τους».

Πηγή: United Nations Office on Drugs and Crime, “Trafficking in children on the increase, according to latest UNODC Report”, http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/2014/November/trafficking-in-children-on-the-increase--according-to-latest-unodc-report.html?ref=fs1

Όλγα Παναγιωτοπούλου
Μεταπτυχιακό Εγκληματολογίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο



[1] Συμπεριλαμβανομένων: τομέα μεταποίησης, κατασκευαστικού τομέα, οικιακής εργασίας, και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου