Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη (επιλογή). Ελλάδα. Κρατικά. Η αλήθεια της τροπολογίας για τα ΜΜΕ. Οκτώβριος 2014

Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη (επιλογή). Ελλάδα. Κρατικά. Η αλήθεια της τροπολογίας για τα ΜΜΕ. Οκτώβριος 2014



Η τροπολογία που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία του Β θερινού τμήματος της Βουλής, δεν ήταν απλώς μια τροπολογία που ανοίγει το δρόμο στη συγχώνευση των μεγάλων ομίλων των ΜΜΕ. Ουσιαστικά, ήταν μια τροπολογία που στην πραγματικότητα αποτυπώνει μια «συγχώνευση» που έχει συμβεί εδώ και καιρό, δηλαδή αυτή της κυβερνητικής εξουσίας, της οικονομικής ελίτ και των αφεντικών των ΜΜΕ και το περιεχόμενό της είναι ένα νέο συμβόλαιο των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της χώρας.                                  
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, μετά το «δώρο» της κυβέρνησης ετοιμάζονται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, θα ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα απολύσουν εκατοντάδες εργαζομένους και θα σβήσουν χρέη των εταιρειών τους. Αρχικά, έριξαν «μαύρο» την ΕΡΤ και μετά νομιμοποίησαν τη δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Παραχώρησαν το ψηφιακό φάσμα για 15 χρόνια έναντι του ευτελούς ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ (όταν το όφελος από την ψηφιακή εκπομπή υπολογίζεται στα 715 εκατ. ευρώ), μέσα από ένα διαγωνισμό «παρωδία» στην εταιρία Digea, δηλαδή την κοινοπραξία των 6 τηλεοπτικών σταθμών (ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA, ΣΚΑΙ και Μακεδονία).  
Και σήμερα έρχονται με νόμο να ολοκληρώσουν το σκοπό τους: Να παρατείνουν επ’ αόριστον το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών, όπως απαιτούσαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Να προσφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας στους μεγάλους εκδοτικούς και ραδιοτηλεοπτικούς ομίλους. Να δημιουργήσουν ακόμα ισχυρότερα καρτέλ στο χώρο της ενημέρωσης. Να τσεκουρώσουν το «αγγελιόσημο», δίνοντας τη χαριστική βολή στα ταμεία και τις συντάξεις των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων του χώρου των ΜΜΕ.                                                   

Πηγή: Χαραλαμπόπουλος Λ. «Τα Αφεντικά των ΜΜΕ Πανηγυρίζουν», http://unfollow.com.gr/web-only/13949-mme-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου