Ο κριτικός λόγος για το έγκλημα, την κοινωνική απόκλιση και τη διαχείρισή τους

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ελλάδα. Κοινωνικά. «Crypto-Wall» : Μπλοκάρουν υπολογιστές με ιό και ζητούν χρήματα για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία. (Επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη)



Ελλάδα. Κοινωνικά. «Crypto-Wall» : Μπλοκάρουν υπολογιστές με ιό και ζητούν χρήματα για να ξεκλειδώσουν τα αρχεία. (Επιλογή: Γιώργος Γιακουβάκης και Κατερίνα Καλογεράκη)

Ο ιός, «Crypto-Wall», αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» και συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware. Το λογισμικό αυτό εξαπλώνεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μη ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.                                                                  Αφού εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα το λογισμικό, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό. Για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία ζητείται να καταβληθεί χρηματικό ποσό.                                                                                 Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν: «Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας».

Πηγή: Ψαρά Μ. και Μπιντελάς Λ., «Crypto-Wall», http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64076724

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου